sunnuntai 29. elokuuta 2010

Kihokit

Kihokit ovat suolla asuvia lihansyöjäkasveja. Ne viihtyvät hyvin kosteilla paikoilla, usein osaksi jopa veden alla. Ne saalistavat hyönteisiä lehtiensä limapisaroiden avulla, jotka tuoksuvat hienokseltaan makealta. Haju houkuttelee kärpäsiä ja muita hyönteisiä laskeutumaan lehden pinnalle. Kihokin lehti kietoutuu saaliinsa ympärille keräksi, ja tukehduttaa saaliinsa kuoliaaksi. Kihokit saavat osan tarvitsemistaan ravintoaineista myös juurillaan, mutta eläinperäinen ateria on hyvä ravintolisä vähäravinteisilla soilla. Suomessa kasvaa kolme kihokkilajia: pitkälehtikihokki, pyöreälehtikihokki ja pikkukihokki. Näistä yleisimmät ovat kaksi ensin mainittua lajia.

Omasta mielestäni kihokeista on äärimmäisen hankala saada hyvää kuvaa. Suureksi osaksi tämä johtuu niiden olin paikasta märän suon pohjakerroksissa. Itseään on vaikea saada taipumaan moiseen kuvausasentoon, ainakin kastumatta. Kihokin rakenne on myös jotenkin hankala saada näkymään hienosti kuvissa.

Usein omissa kihokkikuvissani on liikaa sekavia häiriötekijöitä, kuten tässä kuvassa

Joskus onnistuu saamaan rauhallisemmankin kuva aikaan, tähän olen melko tyytyväinen















Tähänastiset kuvat ovat kaikki pitkälehtikihokista. Se on ehkä helpommin lähestyttävissä oleva kuin pyöreälehtikihokki. Pitkälehtikihokin lehdet nousevat korkemmalle suon pohjalta, jolloin on helpompi päästä niiden tasolle ja eristää ne muusta ympäristöstä kuvaan. Toisaalta yleensä sekään ei niin helppoa ole. Alla on vielä muutama kuva pyöreälehtikihokista. Sitä kuvatessa on hankala saada kuvaan rauhallista otetta. Pyöreälehtikihokki kasvaa lähes maata vasten, jolloin sen ympärillä on kaikkea sammalesta alkaen  häiritsemässä maisemaa. Neljä viimeistä kuvaa ovat otettu MP-E 65 supermakrolla, jolloin kuvaan ei ylimääräisiä häiriötekijöitä mahdu.












Ei kommentteja: